marjanfrank.reismee.nl

Chongqing, Dazu en Chengdu

Dinsdag 5 juni; Chongqing

Maandagnacht zijn we aangekomen in Chongqing; het laatste gedeelte van de bootreis voerde ons langs veel industriële gebieden zoals kolenoverslagen, scheepswerven en staalfabrieken. Chinezen geven niets of nauwelijks iets om het milieu. Bij de kolenoverslagen wordt met transportbanden gewerkt waar soms kolen naast vallen wat in de rivier terecht komt. De rivier is smerig en toch zwemmen er mensen. Vissers staan met hun hengels pontificaal naast het open riool, voor ons onvoorstelbaar smerige omstandigheden.
Na het ontbijt zijn we door een nieuwe Chinese gids met chauffeur opgehaald. Eerst hebben we een bezoekje gebracht aan het Renmin Plein; mooi, groot plein in het midden van het centrum. Er was op dat moment een samenkomst van allerlei groeperingen vanwege World Environment Day. We waren zowaar de enige toeristen en kregen ook een programmaboekje aangeboden. Vanwege de herdenking van de Japanse aanval op 5 juni 1941 op Chongqing (destijds tijdelijk de hoofdstad van China) trok er een kolonne toeterende auto's door de stad. Na dit bezoekje zijn we naar Eling Park gereden; een authentiek stadspark midden in het centrum. Dit is één van de mooiste parken die we deze vakantie hebben bezocht. De bomen zijn prachtig, goed onderhouden park met chinezen die hier en daar aan Tai Chi, stijldansen en badminton doen. Aangezien ons reisgezelschapje (met o.a. twee lange blanke mannen) in dit soort gelegenheden zelf een bezienswaardigheid vormt hadden we weer een fan (oud Chinees mannetje) die een poosje met ons mee liep.
's Middags hebben we de binnenstad verkend; mega winkelcentra met de bekende dure merken als Gucci, Louis Vitton, Rolex etc. Ons hotel lag erg centraal middenin het centrum en was van alle gemakken voorzien. We hebben daar natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt en hebben lekker gesport en gezwommen.
's Avonds hebben we gegeten in de Pizza Hut; lekkere westerse hap met als afsluiting een ijsje bij de McDonalds!

Woensdag 6 juni; Dazu

Onze touringcar is inmiddels aangepast aan de grootte van het reisgezelschap(je) en is nu een klein personenbusje waarin wij net allemaal inpassen inclusief alle bagage. Na het ontbijt zijn we vertrokken richting Dazu. Aangezien de laatste paar honderd km in twee dagen moeten worden afgelegd zal dat allemaal met het busje gereden worden. Grote voordeel is dat we nu echt iets van het platteland kunnen zien. Na een uurtje rijden zijn we gestopt in een Chinees plattelandsdorpje. Zodra we ons op straat vertoonden kwam de Chinese tamtam op gang en hingen de mensen uit hun raam en kwamen de straat op. Eén van de meisjes kreeg Engelse les op school en was zo vriendelijk om e.e.a. te vertalen. Onze reisleider had heel toevallig op een eerdere reis een foto van haar grootmoeder gemaakt en liet deze foto op zijn Ipad zien. Dat was (in hun ogen) natuurlijk een wonder. We mochten door het dorpje lopen, de markt en de plaatselijke kroeg annex buurthuis bekijken en wat foto's nemen. Vriendelijke mensen (totaal niet opdringerig) die graag hun kinderen laten fotograferen. Het was een simpel dorpsbezoek maar we vonden dit allemaal één van de hoogtepunten van deze reis, erg indrukwekkend waren de omstandigheden waaronder deze mensen wonen en werken. In China hebben ze echt alles maar dat is lang niet voor iedereen beschikbaar en dat geldt met name op het gebied van de gezondheidszorg. De privé klinieken zijn ontzettend kostbaar en de plaatselijke ziekenhuizen zijn overvol. Om hier in aanmerking te komen voor een afspraak met de dokter moeten de mensen vaak 's nachts al vertrekken om voor in de rij te komen.
's Middags hebben we een bezoek gebracht aan Baoding Shan, de uitgehouwen beelden in Dazu. Deze beelden zijn tijdens het bewind van Mao gespaard gebleven doordat ze nogal afgelegen liggen, de Rode Brigade heeft ze nooit ontdekt. We hebben de grote liggende boeddha gezien en het levensrad. Ook zijn we bijgespijkerd over het Nirwana, de barmhartigheid van de 1000-armige Guanyin en de boeddhistische hel.
Het diner in het hotel werd 's avonds geserveerd in een privé dinerkamer; de complete inrichting was op elkaar afgestemd inclusief het toilet dat erbij hoorde. Het eten is in deze streek wat kruidiger maar wel erg lekker.
Na een drankje in de lounge zijn we moe maar voldaan in bed gerold, het was weer een top dag geweest!

Donderdag 7 juni; Eindbestemming Chengdu

Het eerste gedeelte van de 4 uur durende reis leidde over plattelandswegen; we hebben uitgebreid kunnen genieten van het zicht op de rijstvelden. Geweldig mooie natuur. De laatste 200 km hebben we over een redelijke snelweg met weinig verkeer afgelegd. Chengdu is één van de weinige grote steden die in het verleden nooit een hoofdstad van China is geweest. Het is de stad van de panda's (fok- en onderzoekscentrum), het brokaat, de theehuizen en de hibiscus. Na de lunch hebben we in het centrum het standbeeld van Mao bezocht, dit is één van de weinige plaatsen in China waar nog een standbeeld van deze man staat. In het hedendaagse China is hij niet meer de meest populaire figuur. Daarna hebben we zelf de stad verkend; er rijzen mega winkelcentra de grond uit en niet de minste merken vinden er een prominente plek. Ook de bevolking ziet er goed gekleed uit en geven de stad een moderne uitstraling. De oude winkeltjes in het centrum maken langzamerhand plaats voor nieuwbouw in de vorm van hoogbouw. 's Avonds hebben we voor de verandering weer eens een stukje pizza gegeten!

Vrijdag 8 juni; panda's, brokaat, park, theehuis en hotpot

Reuzenpanda's zijn de trots van China en daarom mocht een bezoekje aan het onderzoek- en fokcentrum in Chengdu natuurlijk niet ontbreken. De reuzenpanda's komen in het wild alleen nog maar voor in deze regio. Er zijn in de wereld nog slechts 1.900 dieren inclusief alle panda's in dierentuinen en in het fokcentrum. De panda's hebben het in het wild best moeilijk gezien het feit dat ze nogal kieskeurig zijn betreft de keuze van bamboe en partner. Ook zijn ze slechts 2-3 dagen per jaar vruchtbaar en leven liefst solitair. Dat maakt de kans op nakomelingen natuurlijk vrij klein. Het terrein van het onderzoekscentrum is ruim (en met veel groen) opgezet en we hebben werkelijk genoten van deze knuffelbeesten. Vooral de kleine panda's, die nog lekker speels zijn, hebben ons hart gestolen.
Aangezien Chengdu ook de stad van het brokaat is hebben we nog een kijkje genomen in een museum annex winkel waar we ook konden zien hoe op ambachtelijke wijze brokaat wordt verwerkt d.m.v. een ingenieus weefgetouw. De machine wordt door twee meesters bediend waarvan één het patroon in vier maanden uit het hoofd moet leren; deze meester stuurt bijna alle draden (9.000 st) individueel alsof het een computerprogramma is! De tweede meester bedient de spoelen; tezamen produceren ze ongeveer 8 tot 10 cm per dag aan stof. Het eindresultaat is werkelijk van topkwaliteit.
's Middags hebben we thee gedronken in het levendige volkspark waar weer van alles te zien was, maar de meeste indruk maakte op ons wel de huwelijksmarkt; via contactbureaus kunnen mannen en vrouwen van alle leeftijden op zoek gaan naar een geschikte partner waarvan de profielen d.m.v. pamfletten aan waslijnen opgehangen worden. Vooral (wanhopige) ouders proberen zo hun kinderen aan een partner te helpen en zijn ook daadwerkelijk aanwezig om de 'koopwaar' aan te prijzen!
Om deze reis in stijl af te sluiten hebben we vanavond gegeten in een typisch chinees Hotpot (=fondue in extreem pittige saus) restaurant. We waren de enige buitenlanders tussen honderden chinezen. Voor ons westerlingen werd een aangepaste versie (minder heet) bereid maar toch hadden we heel wat bier en water nodig om dit geweld te blussen. Geweldige happening!

Morgenmiddag vliegen we terug naar Amsterdam. We hopen dat jullie een goede indruk hebben gekregen van onze vakantiebelevenissen in China; wij hebben ontzettend genoten van deze reis en hadden dit absoluut niet willen missen. Ook vonden we het erg leuk om jullie reacties te lezen!

Tot de volgende reis!

Kelly

Jullie hebben inderdaad een geweldige reis gemaakt! Erg leuk om te lezen :-)

Tot morgen! X

Pauline

Top, die verhalen. Zo heb ik jullie ook kunnen volgen en kunnen meegenieten.

Goeie vlucht

PaMa

Jammer dt dit het laatste verslag is,zowel voor julie als voopr ons.Jullie hebben ons een beetje meegenomen op deze reis.Nog even de foto's bekijken en dan naar bed.
Nog van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Marlon. Dikke kus en tot morgen

Bea Rijpers

Beste Marjan en Frank,

Na een lange dag gisteren weer vroeg uit de veren. De weg naar huis was inderdaad zowat leeg, dus we waren weer snel in Eindhoven. De was draait alweer en de post even vluchtig doorgelezen. Het was een geweldige reis met insprerende reisgenoten!! Mijn foto's moeten nog op de ouderwetse wijze worden ontwikkeld en afgedrukt en met jullie reisverslag bij de hand zal het een prachtig album worden. Ik laat nog van me horen!!

Hartelijke groet,

Bea