Hangzhou
Maandag 28 mei; Hangzhou Tempel, Thee, Westmeer en traditionele apotheek
's Morgens na het ontbijt hebben we de Lingyin Si tempel bezocht, één van de grootste tempels van China. In het Chinese geloof (slechts een klein deel van de bevolking is gelovig, was verboden tijdens het regime van Mao) zijn drie stromingen; boeddhisme (geest), daoïsme (lichaam) en confucianisme (maatschappij). Vaak worden deze drie stromingen ook gecombineerd, waardoor je in de tempels dan een mengelmoes van geloofsuitingen tegenkomt. In China heb je voor alles een aparte Boeddha, bijvoorbeeld een medicijn-boeddha of een zwangerschaps-boeddha. Onze reisleider vergelijkt het met "hulpsinterklazen" en vertelde dat iedereen in China in principe boeddha kan worden.
De Lingyin Si is gesticht door een Indiase monnik, die in een rots (Feilai Feng) op deze plek gelijkenis zag met een heuvel in India. De rots wordt dan ook genoemd: "de piek die van ver is komen aanvliegen". In de rots zijn vele boeddha beelden uitgehouwen. In de grote Boeddha-zaal staat een beeld van 20 meter hoog, dat in 1956 uit kamferhout werd gesneden. De oorsprong van de tempel dateert uit de 10e eeuw, maar het merendeel is opnieuw opgebouwd na 1950, nadat opstanden en een brand de nodige schade hadden aangericht.
Ook hier heeft de commercie toegeslagen: voor 100 Yuan worden zowel de levende als overleden familieleden beschermd tegen het kwaad. Voor een extra donatie kun je eventueel ook geflankeerd door 2 monniken op de foto.
Daarna zijn we doorgereden naar één van de beroemdste theeplantages in China, Longjing Lu. Hier kregen we een commercieel praatje over de heilzame werking van deze thee. Eventueel kun je ook pillen van deze thee gebruiken om je lichaam te reinigen. Al met al kwam het op ons over als een goed excuus voor het maken van een smerig smakende thee.
Er werd ook duidelijk gemaakt hoe de thee wordt gemaakt: een theestruik gaat ongeveer 30 jaar mee en kan 27 jaar geoogst worden, waarvan de lenteoogst het best is en de zomer- en najaarsoogst van iets mindere kwaliteit zijn. Deze mindere oogsten worden over het algemeen gebruikt voor verscheping buiten China. Je zou dus kunnen zeggen dat onze thee bestaat uit de afdankertjes van China. Gelukkig werkt het voor de koffie andersom: daar hebben wij duidelijk de betere kwaliteit.
Na de lunch hebben we een boottochtje gemaakt over het Westmeer, dat het hart vormt van Hangzhou. Vanaf het meer heb je een geweldig zicht over enige tempels en de skyline van de stad (6,5 miljoen inwoners). Inmiddels waren wij zelf ook een toeristische attractie geworden, want de toeristen in deze streek zijn met name Chinees en weinig buitenlands.
Als extraatje buiten het programma om zijn we nog naar een traditionele apotheek geweest in een deel van Hangzhou met kleine winkelstraatjes (Qinghe Fang) en leuke lokale winkeltjes. In de apotheek kon je zien hoe verschillende kruiden door elkaar werden gemengd voor het maken van geneeskrachtige drankjes, veelal in de vorm van theekruiden.
Na dit officiële programma zijn we nog maar even de fitnessruimte ingegaan om de nodige calorieën te verbranden. Morgen wacht de busreis naar Suzhou.
Hiereven een kort berichtje uit IJmuiden, we volgen met veel plezier jullie trip. Wat een land en en andere kijk op de wereld en dan zijn jullie vandaag pas halverwege! groetjes Piet en Jeanine
We reizen nog steeds mee,maar we worden er wel moe van.Op de foto's zijn een paar rare voetrtuigen te zien,hebben die ook een kenteken?
Hoe is het met dat beeld van kamferhout,nog een sterke geur van kamfer of is dat al uitgewerkt.
Breng wat boeddhamedicijnen mee voor onze oude gewrichten.Moet wel helpen.
Groetjes en veel plezier van Pa en Ma.
Hoe dik is een zwangerschap-boeddha?????